Pitti Katalin

Pitti Katalin

Pitti Katalin

Szentesen születtem 1951. december 7-én, édesanyám, Kanász Nagy Eszter és édesapám, Pitti Pál elsőszülött gyermekeként. Van egy húgom, Eszter. A családban korábban nem volt művész, de sikerült velük elfogadtatnom és megszerettetnem ezt az ismeretlen területet, az éneklést. Egyetlen lányom, Pitti Barbara 1973. március 11-én született, ma gyógypedagógus. Unokám, Barnabás 2005. december 14-én jött a világra, tiszta örömet hozva az életünkbe.
Tanulmányaimat a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola ének tanszakán, a nemrég elhunyt, remek pedagógusnál, Sík Olgánál és a csodálatos Bán Melitta tanárnőnél végeztem. Utána kerültem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, amelynek opera tanszakán végeztem az 1977-78-as tanévben, jeles minősítéssel. Ott is fantasztikus oktatóim voltak, többek között dr.Sípos Jenő, Lukács Miklós, Mikó András, Egri István, Patkó József, Varasdy Emmi, Medveczky Ádám, Forrai  Miklós, Pernye András.
Egyetemi éveim alatt részt vettem az 1976-os lipcsei Bach versenyen, ahol második lettem, az első helyezett keletnémet volt.
A Magyar Állami Operaház tagja az 1978-79-es évadban lettem. A diploma évében készült a Horváth Ádám rendezte  Otello című tévéfilm, amelynek Desdemona szerepére engem választottak ki. Így pályakezdőként együtt énekelhettem a legnagyobbakkal, Simándy Józseffel és Melis Györggyel, Ferencsik János karmester vezényletével. A film országos ismertséget és szakmai sikert hozott számomra.
A Magyar Állami Operaház magánénekeseként az operairodalom legcsodálatosabb szerepeit énekeltem. Lukács Ervintől Giuseppe Patanéig, ifj.Palló Imrétől Lamberto Gardelliig, Erdélyi Miklóstól Kovács Jánosig remek karmesterekkel dolgoztam, akiktől sokat tanultam. Természetesen a rendezőkkel való munka is sokat csiszolt a szerepeimen. A világ számos országában léptem fel, így például Drezdában Verdi Lombardokjával. A Traviata címszerepét Budapesten kívül Szófiában, Kolozsváron, Kassán, Tokyóban, Osakában játszottam. Puccini Pillangókisasszonyát Prágában és itthon tizenhat éven át, a Bohémélet Mimijét Pozsonyban, Csakjkovszkij Anyeginjének Tatjána szerepét pedig Prágában, Moszkvában, Hamburgban és Rio de Janeiróban. Operaszerepeimen kívül szívesen énekeltem Bach, Mozart, Liszt, Kodály oratórikus műveit, számos nyilvános dalestem volt a Magyar Rádióban vagy a Zeneakadémián, ahol legutóbb Rossini, Bellini, Donizetti és Tosti dalokból volt estem Ács János karmesterrel. Sok felkérést kaptam az operett világába is. Legtöbbet Lehár Víg özvegyének címszerepét énekeltem, kezdve a Margitszigeti Szabadtéri Színpadtól egészen a bécsi Staatsoperig, de ezzel a szereppel még Tokyóba is eljutottam. Voltam Szaffi A cigánybáróban, Lisa a Mosoly országában, Sylvia a Csárdáskirálynőben és Marica grófnő is. Jacoby Viktor Sybilljéből pedig tévéjáték készült. Ma is támogatok jótékonysági szervezeket, ha időm és erőm engedi. Rengeteg ilyen jellegű rendezvényen léptem fel, éneklésemmel segítve a nemes ügyet. Szívesebben állok a bajban levők, mint a hatalmasok mellé.
Tíz éve tanítok, két éve a Budai Művészház alapítványi iskolában. A Nyugatmagyarországi Egyetem Zenei Tanszékén pedig  hangképzés kurzust tartok. A tanítás számomra mindig érdekes felfedezést és ily módon különleges örömet nyújt. A növendékeim problémáin keresztül, hogy rávezessem őket a hangképzés lényegére, olyan dolgokat kell megfogalmaznom szakmailag, amit soha nem tehettem volna meg nélkülük. Ezért hálás vagyok nekik, mert általuk is tanulok.

Pitti Katalin operaénekesnő

Pitti Katalin opera énekesnő

Pitti Katalin operaénekesnő

Pitti Katalin opera énekesnő

Pitti Katalin operaénekesnő

Pitti Katalin opera énekesnő

Pitti Katalin operaénekesnő

Pitti Katalin opera énekesnő

Megrendelhető műsorai:

Kodály-est

–„Magyar az, aki a magyar kultúra része” – prózai és zenei anyag Kodály Zoltánról

Ária- dalest

-a legismertebb Puccini- Verdi-művekből, alkalomra és kérésre összeállítva

Templomi orgonakoncertek Virágh Andrással és Teleki Miklóssal

„Ave Maria”, „Áldj meg minket, Úristen”, „Jertek,menjünk Betlehembe” címekkel

Csajkovszkij, Rimszkij-Korszakov, Rahmanyinov dalest eredeti nyelven

Rossini, Bellini, Donizetti, Verdi és Tosti dalok a zeneakadémiai koncert anyagából

Dal-vers-dal

– acappella előadás

Opera- és operettest

a legismertebb művekből

http://www.youtube.com/watch?v=CsW6_pJHLRA&feature=related

Díjai:

Liszt Ferenc díj

Oláh Gusztáv emlékplakett

Déryné díj

Bartók Béla-Pásztory Ditta díj

Artis Jus díj

MSZOSZ díj

és számos nívódíj

Kapcsolódó bejegyzések:

  1. Szvorák Katalin
  2. Kormorán Zenekar
  3. Kalmár Magda
Hazai Művészügynökség és Műsoriroda

Műsorirodánk a következő kategóriákban ajánl művészeket, műsorokat:
pódium műsorok, irodalmi estek, zenés összeállítások,
koncertek – elsősorban könnyűzenei koncerteket, ill. előadókat ajánlunk, komplett színházi előadások, klasszikus zene, vonósnégyesek, operaénekesek, szimfonikus zenekarok, tánccsoportok, táncprodukciók,
műsorvezetők, konferansziék